Den 25. November var vi på en såkalt "byvandring" i Skien. Her gikk vi rundt i kulda og besøkte forskjellige viktige steder i Skien, spesielt om livet til Henrik Ibsen. Jeg like faktisk å gå ute på byvandringen, selv om det var meget kaldt. Jeg fikk tatt en haug av bilder, og lærte masse nytt om steder i Skien.
- Bybyggerne bestemte seg for å lage fine åpne parallelle gater i Skien etter den store brannen. (PS: Ikke sovn i høyet med en pipe).
- Vognmannens hus. Her bodde vognmannen som var så heldig å få et skilt med "Vognmandens Hus" på huset.
- Det var en gang en mann, eller en gutt, som dro på skip til ett eller annet sted, og tok med en kastanjenøtt hjem til Skien igjen og planta den. Nå er det et kastanjetre.
- Her er Lefsebakeren Aashild. Hun lærte oss å bake Tørdalslefser.
- Hanna er godt i gang, og fant ut at hun hører hjemme på kjøkkenet.
- Her er Silje, hun kan også bake lefser.
- Her er Monica, hun kan også bake lefser!
- Her er Helene, hun kan steke lefser mens hun slår dem med en bakstefløy.
- Her er Pål Erik "Plerik" Riis. Han bare står der og tror han kan steke lefser...
Han har også stjålet Hannas bakstefløy, ifølge Hanna!
- Her er Martine. Hun sjekker om det gjemmer seg noe under lefsa.
- Anne og Camilla sloss febrilsk om lefsene, mens Hanna bare er overrasket.
- Leiligheten over Si Senör var låst. Det viste seg i senere tid at det kanskje spøkte her. Dumme spøkelser som låser leiligheter...
- Helene fungerer som linselus på Ibsenhuset.
- "Låtar som en gåta", sa Plerik og undret seg over hvorfor det ikke var noen bilder på øvre rad.
- Arkaden. Her henger vi hver dag, og tenker over livet og dets mysterier. Arkaden er dypere enn man tror...
Senere dro vi til Brekkeby VGS og bakte lefser i kantina. Her møtte vi Aashild som lærte oss å bake "Tørdalslefser". Her er oppskriften (eller oppsplitten som min lillesøster sier):
Til ca. 25 lefser:(Fra http://www.kulturkokkene.blogspot.com/)
1,5 kilo hvetemel
500 g Melange margarin
1 liter helmelk
.....
Sikt melet i en bolle, skjær inn margarinet og gni det godt inn i melet helt til den er klumpfri
Lag en grop i melblandingen og hell oppi fingervarm (obs! ikke for varm) melk, vend blandingen kraftig helt til du har fått en god deig (den skal være "klissete", så IKKE ha i mer mel!)
La den stå kaldt i f.eks. tomme isbokser med lokk på til dagen etter.
----
Bak ut lefsene tynt med riflekjevle, bruk bakstefløy og vend, ha melet bord. Må stekes på takke og fuktes godt etter steking, la ligge med kopphåndklær over.
---
I mens lager du fyllet av:
500 g normalsaltet meierismør
375 g melis
som røres godt sammen
....
smøres på lefsene etter de har trukket fuktighet en stund, brett de store lefsene og skjær fint opp.
Jeg er ingen baker, ingen kokk, og liker generelt ikke å lage mat, men å bake lefsene var faktisk utrolig gøy, og de smakte kjempegodt!


















Dette var en fornøyelig blogg - en humoristisk innføring i Telemarkskultur! Er en ny blogger født?
SvarSlett